(Linux) - Ubuntu

22.11.2013

ubuntu

Jos haluaa vaihtelua Macista (hyi) tai Windowksesta, on mahdollisuus ladata täysin ilmaiseksi jokin Linux jakelu vaikka nykyisen käyttöjärjestelmän rinnalle. Itse valitsin Ubuntun. Ensimmäinen Ubuntu johon tutustuin oli 5.10, jonka asennuslevyt sain ystävältä. Ikävä kyllä en paljoa jaksanu syventyä siihen kun se oli vähän karun näköinen, oma huono tietämys ja etenkin pelien puute. Vuosien kuluessa koetin useammankin kerran, jotka ei edistynyt niinkään pitkälle yhteensopivuus ongelmien ja taidottomuuden takia. Myöskin pakettijakeluitten (paketti=kirjasto) pelleily ei kiinnostanut kun paketti A vaati paketti B, C, D ja E:n, joista paketti E eli se viimeinen olikin vanhentunut ja sitä ei saanu mistään kun se oli poistettu yleisestä jakelusta, ja jos yritti asentaa tämän vanhan version niin piti poistaa puolet käyttöjärjestelmästä joten ei kiitos.

12.04 version kohdalla päätin koettaa taas ja selvää edistystä! Nykyaikaisempi käyttöliittymä ja ohjelmat löytää paremmin. Myös huomioin Terminaalin kanssa helpottamista kun se osaa ehdottaa ratkaisuja. Pientä ongelmaa kuten PulseAudion lagittaminen oli mutta se korjaantui täysin 12.10 versiossa. Omaan käyttöön soveltuu erinomaisesti paremmin tiedostojen käsittelyyn kuin Windows vakauden ja nopeuden takia ja joitain ohjelmia löytyy helpommin linuxiin kuin windowkseen ja päinvastoin.


Päivitys Ubuntun 13.04 versioon toi 12.10 version päivityksessä ilmaantuneen ihanuuden uudestaan! Elikkä näyttis ajurit rikki, työpöytä on tahmea käyttää ja näkyy vain taustakuva ja pikakuvakkeet. Näppäimistö yhdistelmällä Ctrl + Alt + T aukaistaan työpöydälle Terminaali(pääte), jossa sitten asennetaan uudestaan korjatut näyttisajurit. Asennuksen jälkeen työpöytä ei hidastele mutta sit ihmettelen ettei vieläkään näy Unitystä pieruakaan! Noh... Googletuksella löysin sitten komennon minkä syöttämällä Terminaaliin resetoidaan Compiz, jonka avulla korttitalo luhistuu ja Unity alkoi taas pelamaan.

dconf reset -f /org/compiz/ setsid unity


Mitä tapahtuukaan kun vaihdat näyttiksen? Ubuntuun ei pääse joten ajurit uusiksi. Grubissa valitaan recovery tila, josta valitaan network - Ota verkko käyttöön, Root tilan sijasta. Lyhyen odottelun jälkeen kun näyttön ei ilmestynyt uutta tekstiä painoin Ctrl + C, jonka jälkeen siirryin GUI tilaan Ctrl + Alt + F7 (x=1-6 Terminaaleja, 7 on GUI), josta sitten pääsin toimivaan Terminaaliin kirjautumaan, josta sitten pääsin asentelee ajureita ja päivityksiä.

---Vieraskirja---

Web Analytics Clicky