J3 Adapteri / J-Port Chip

28.07.2014

fin


EEC-IV:tä ei pysty ohjelmoimaan uudelleen ilman että EPROMia tyhjentäisi UV Eraserilla ja erityisellä piirinohjelmointi laitteella ohjelmoisi uudelleen (*ilmeisesti J3 portin kautta voi ohjelmoida tyhjän ECUn). Vaikein askel on ohjelmointi kun piiri on erityistilaus inteliltä fordille ja toisin kuin normaaleissa on ROM piirin osoitus (adressing) tehty sisäisesti, joka vaatii muitten ROM piirien yhteensopivuudeksi erityisen 'Decoderin' rinnalle.
Uudemmassa EEC-V:ssä on käytetty EEPROMia, jolloin tämä on helpompaa ja DLC/OBD kautta voi myös ohjelmoida. Ford poisti J3 portin vuonna 2005 *.
Venäläisellä foorumilla tuli törmättyä mahdollisesti Fordin virallisesti muokkaamaan EEC-IV:hin johon on lisätty piirikanta jolloin EPROMia voi vaihdella.

Superchips/Powerchip/Bayjoo Chip/Evolution Chips nimellä liikkuu valmiita lastuja. QuaterHorse on kehittynein vaihtoehto ominaisuuksillaan (emulaattori, eli voi muunmuassa lennossa muutella arvoja tai etsiä karttoja tai reaaliaikaista diagnosointia kaikkiin J3 portillisiin EEC-IV/V laitteisiin) vaikka ei ole kallein vaihtoehto. Ainut vika noissa on ollut tyhjäksi menevä patteri (ensimmäisissä oli kokoonpanovirhe yhdessä liian pienessä resistorissa, joka kulutti patterin loppuun liian aikaisin), josta johtuu korruptioitunut ohjelma. Joten siksi niitä suositellaan vain viritykseen eikä pysyväksi 'lastuksi'.

Hax programmer** oli ainakin yritys ohjelmoida i8763 EPROMia. Dale Ulan is probably the first person to ever re-program the i8763 EPROM. Thomas Tornblom made his own programmer and has had success programming the EPROM*. Andrew March tai Tom Cloud oli alkanut tekemään Thomaksen työn pohjalta omaa HAX Mk II programmer:ia. Mutta sivut ovat jääneet päivittämättä ja jääneet ilman tuloksia.

Thomas Tornblomiin sain yhteyden sähköpostilla kun halusin udella missä mahtaa sijaita hänen työnsä... hän sanookin suoraan:
"As I never got it to work reliably I didn't put it up on the new webserver when I had to move from the old site. Cheers, Thomas"


EEC hakkeroinnin historiaan toki mahtuu uhreja kun ainakin yksi henkilö joutui fordin taholta oikeuteen kun oli jakanut kokonaisen EEC-IV ROMin sisältöä ja saanut 6-numeroisen sakon.Itse päätin ohittaa alkuperäisen EPROM -piirin J3 -testi/huoltoportin kautta J3 adapterilla. Valmiin adapterin voi hankkia halvimmillaan $60 (Moates F3) ja virallisen Jaybird -ohjelmoijan sille $70. Itse rakensin Andrew J. March:in homebrew version (logiikan hoitaa Xilinx XC9572 CPLD), joka pohjautuu Kevin Timmermann -nimisen henkilön J3 adapteriin (toteutettu 74HC -logiikkapiireillä). Andrewn ja Kevinin versiossa muistina on 27C512 (512Kb) EPROM, jonka vaihdoin AM29F040B (4Mb/4096Kb) EEPROMiksi rinnakkaisohjelmien mahdollistamiseksi. Yhden ohjelman koko on 64kB (512Kb) offsetin kanssa, joten piirille saa enintään 8 valittavaa ohjelmaa. Mallia otin tästä EEPROMin muistialueen valintaan.

Tein KiCadilla piirustuksen, jonka avulla sain tilattua valmiit piirikortit iTead Studiosin kautta ruuvipenkki artikkelien avustuksella ( tämän ja tämän ). JTAG pinnit mahdollistaa logiikkapiirin ohjelmoinnin FT232 Breakout Board -USB tikulla, jonka arvo on eBayssa noin 6 dollaria. Vinkkinä kuitenkin kannattaa ostaa laajemmalla tuella ja toiminnallisuudella vähän kalliimpi FT2232. Muistipiirille valitsin DIP32 koteloinnin näön takia ja ohjelmointilaitteeksi bongasin 37.11 euroa maksavan USB MiniPro TL866CS jolla pitäisi onnistua myös monen muun piirin kirjoitus ja luku.1 2

Näin siinä käy kun ilta myöhään tilailee eBaysta... Mutta ongelma on sahalla poissa ja saa pari ylimääräistä liitintä. En löytänyt oikein mistään muualta 30(2x 15)pin - card edge - 2.54mm/0.1" pitch, 0.2" row spacing -liittimiä. Näitä siis piti tilata :). Nyt myöhemmin olen päättänyt että jätän liittimen pois ja juotan piirin suoraan ECUn sisälle sillä huonon kontaktin huomaa auton sammumisella.

chi


Piirilevyn odottelua... Tilaus tehty 30.9-. Valmistuksesta postiin päästiin 10.10-. China Air Mailissa pakettia ei katsottu hyvällä ja iTeadstudio kävi vaihtamassa toimittajaa Hong Kong Postiin 06.11-, josta paketti oli perillä 12.11-. (jälkeenpäin huomasin eräässä eBay ilmoituksessa että Hong Kong postissa oli räjähtänyt jotain).

pcb


Ilmeisesti hajoitin yhden ylimääräisen EEC-IV boksin laittamalla adapterin erityisen taitavan huonosti. Ollaan jatkossa huolellisempia. Ehe ehe.Sain uuden boksin ja pienten suunnitteluvirheitten korjailun jälkeen se toimii!

3 4

Eikun virittelemään ;)

5

6

Bongasin paremman 32-pinnisen EEPROm -piirikannan jatkuvaa vaihtelua ajatellen. Lisäsin ulkoisen virransyötön mahdollisuuden logiikkapiirille kun 5 voltin Xilinx piirien valmistus lopetettiin jo ajat sitten ja niitä löytää enään eBayn sivuilta. Vaihdoin pintaliitos SMD komponentit normaaleiksi kun kärsivällisyys loppuu niitä juotellessa (pitäis hankkia pastat ja reflow puhallin tai uuni mutten vielä omista niitä). Lisäsin A16 pinnin valinnan jotta 4Mb piirille saa kaikki kahdeksan erillistä ohjelmaa eikä vain neljä ja korjasin Pull-Up resistorit oikeaoppisiksi ettei tarvitse kuvanmukaisia hyppyjohtimia ;)Uudemman iTead Studiosin tilauksen sujuvuus oli paljon nopeampaa kun postikuskina oli DHL Express.
18.4- iTead vastaanottanut Gerberit.
30.4- (Keskiviikko) Sain paketin.

7

Noni! Nyt toimii kuten pitääkin ja saa "lastun" kokonaan sisälle.

Linkkejä asiaan liittyen:

"Andrew's EEC-IV pages" *.zip *
"HAX Mk II programmer"
"Moates - 'F3' Ford Memory Adapter"
"T.I. Performance J3 Chips"
"Technical Notes on The EEC-IV MCU"

---Vieraskirja---

Web Analytics Clicky